Jumătate din orbirea la copii este prevenibilă

O analiză recentă a IRIS® Registry se focusează pe orbirea în rândul copiilor, în Statele Unite. Principalele cauze par să fie retinopatia de prematuritate, nistagmusul, și cataracta, în cea mai mare parte cauze prevenibile.

Studiile anterioare sugerează că principalele cauze sunt legate de dizabilitățile de dezvoltare asociate cu deficiența vizuală corticală și hipoplazia nervului optic, precum și retinopatia de prematuritate. Datele au fost prezentate la AAO 2022.

Principalele cauze ale orbirii la copiii americani nu sunt bine înțelese, parțial pentru că SUA nu deține o bază de date națională mare care să urmărească datele despre sănătate. Dar IRIS Registry îi ajută pe cercetători să aprofundeze înțelegerea bolilor și afecțiunilor oculare. El include date de la aproape 73,85 milioane de pacienți unici și 440 de milioane de vizite la pacienți.

Cercetătorii de la Universitatea Stanford, împreună cu Han Woong Lim, MD, PhD., de la Departamentul de Oftalmologie de la Spitalul Universitar Hanyang din Seoul, au folosit datele din registrul IRIS pentru a obține o imagine transversală a orbirii la copii în SUA.

Ei au identificat toți copiii cu vârstele sub 18 ani a căror văz a fost 20/200 sau mai rău, în ochiul care vede mai bine după corectarea cu ochelari. Din 81.164 de copii din registru, 961 sau 1,18% au îndeplinit aceste criterii.

Principalele cauze ale orbirii au fost ROP (31,3 %), nistagmus (8,1%) și cataracta (6,7%). Retina a fost locul principal anatomic (47,7%), urmată de nervul optic (11,6%) și cristalin (10%). Cercetătorii au ajuns la concluzia că un total de 52,4% dintre pacienți au avut cauze tratabile de orbire.

 

Descoperirile sugerează necesitatea de a acorda prioritate abordării pierderii vederii prevenibile la toți copiii.

 

Articol preluat de pe aao.org.