Retinopatii

Știm cu toții că vederea este esențială pentru a duce o viață sănătoasă. Și dacă ați avut vreodată ceva cu ochii, atunci vorbim direct despre cât de importantă poate fi pentru funcționarea de zi cu zi și pentru calitatea vieții în general.

retinopatii oftalmolog
retina retinopatii

RETINA

Retina reprezintă cele două treimi din spatele ochiului și este responsabilă pentru recepția imaginilor vizuale.

Retinopatia înseamnă boala acestui țesut delicat, dar majoritatea bolilor retinei nu provoacă alte simptome decât cele vagi dar care treptat pot duce la orbire: vezi lumini neclare în vederea periferică sau să observi o pieredere a contrastului.

Există mai multe tipuri de retinopatie – unele mai grave decât altele în funcție de locul în care apar. S-ar putea să fi văzut “degenerescența maculară legată de vârstă” listată sub termenul general numit “retinopatie”, dar această afecțiune merită propriul articol, deoarece de multe ori oamenii vor discuta despre ce se întâmplă atunci când există daune produse doar de această boală.

Retinopatie

Degenerescența maculară legată de vârstă

Degenerescența maculară legată de vârstă este o afecțiune care afectează vederea.

De obicei, începe la persoanele în jurul vârstei de 60 de ani și nu provoacă orbire totală, ci mai degrabă îngreunează activitățile de zi cu zi, cum ar fi cititul sau recunoașterea fețelor.

Dacă aveți degenerescența maculară legată de vârstă, este posibil să nu vedeți detaliile fine. De exemplu, dacă cineva are un obiect foarte aproape de el, vederea periferică (laterală) va rămâne normală, dar vederea centrală, cum ar fi vederea mâinilor pe un ceas analogic, ar putea fi afectată de această afecțiune.

retina retinopatii

RETINOPATIE DIABETICĂ

O altă afecțiune a retinei este retinopatia diabetică care este o complicație a diabetului, cauzată de nivelul ridicat de zahăr din sânge care afectează partea din spate a ochiului.

Aceasta poate cauza orbire dacă nu este diagnosticată și tratată. Cu toate acestea, de obicei, este nevoie de mai mulți ani pentru ca această afecțiune să ajungă în ceea ce se numește “stadiul 1”, în care poate amenința vederea, așa că trebuie monitorizat totul îndeaproape, cum ar fi controlul cantității de insulină, cu controale regulate, cel puțin o dată pe an.