Activitatea Fizică și Factorii de Mediu

Influența Factorilor de Mediu

 

 

Factorii fizici de mediu care au afectat persoanele în vârstă cu deficiențe de vedere în casele lor au fost evaluate într-un studiu publicat la începutul acestui an.Investigatorii au explicat că persoanele în vârstă, în special cele cu dizabilități, cum ar fi deficiența de vedere, tind să-și petreacă cea mai mare parte a timpului acasă, realizând activități din viața de zi cu zi și, astfel, obțin o parte considerabilă din activitatea lor fizică acasă. Ca atare, o opțiune pentru creșterea activității fizice este evaluarea și modificarea mediului de acasă pentru a beneficia de activitate fizică.

 

Cercetătorii au efectuat un studiu transversal pe pacienți care aveau vârsta de 60 de ani și peste care erau suspecți de glaucoma, care fuseseră diagnosticați cu glaucom primar cu unghi deschis și care prezentau diferite grade de afectare a câmpului vizual. Obiectivul principal al studiului a fost evaluarea numărului total de pași făcuți zilnic de către participanți în interiorul domiciliului. Obiectivul secundar a fost timpul petrecut în activități fizice zilnice acasă și activități non-sedentare. Populația inclusă în studiu a însumat 153 de participanți cu vârstă medie de 71 de ani din care 46% au fost femei.Caracteristicile acestei populații de pacienți au fost că 60% au avut mai mult de o boală comorbidă, aproximativ o treime au luat 5 sau mai multe medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală, iar numărul mediu de pași făcuți zilnic  acasă a fost de 1137.

În ceea ce privește obiectivul primar, rezultatele au arătat că pentru fiecare creștere de 0,1 log unitate de iluminare medie măsurată a locuinței, participanții au făcut cu 5% mai mulți pași zilnici. Iluminarea mai bună a fost asociată cu niveluri mai mari de activitate fizică. Astfel, caracteristicile mediului acasă, în special iluminatul, pot influența activitatea fizică acasă la adulții în vârstă cu deficiențe de Vedere, astfel că modificările mediului din cadrul domiciliului pot îmbunătăți activitatea acestor pacienți.