Aplicație ce detectează 3 patologii

BegIA – o aplicație de viitor

 

Doi masteranzi în Bioinformatică și Biostatistică de la Universitatea Oberta de Catalunya au dezvoltat cu succes o aplicație mobilă capabilă să detecteze glaucomul, retinopatia diabetică și cataracta în câteva secunde. Denumit „BegIA”, proiectul este conceput special pentru a aborda provocările de sănătate cu care se confruntă regiunile cu acces limitat la servicii medicale. Recunoscând potențialul său de a crea un impact social pozitiv, proiectul a primit un prestigios Premiu pentru Impact Social .

                                                                                                                                                                          Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 2,2 miliarde de oameni din întreaga lume suferă de deficiență de vedere sau orbire. În mod alarmant, jumătate dintre aceste cazuri ar fi putut fi prevenite prin depistare și intervenție precoce. Proiectul BegIA își propune să reducă acest decalaj prin facilitarea diagnosticelor precoce, făcând asistența medicală mai accesibilă celor care au nevoie.Diagnosticul precoce al bolilor oculare necesită adesea un specialist în oftalmologie și instrumente optice pentru a examina partea din spate a ochiului. Deși acest serviciu este ușor disponibil în țările dezvoltate și zonele urbane, persoanele care trăiesc în regiunile rurale sau în curs de dezvoltare se confruntă cu provocări în accesarea unor astfel de teste.

 

 

Numele proiectului, „BegIA”, are o semnificație, deoarece este derivat din cuvântul basc „begia”, care înseamnă „ochi”, simbolizând accentul pe sănătatea oculară și bunăstarea vizuală. BegIA, folosește un algoritm de inteligență artificială de rețea neuronală care utilizează tehnici de învățare profundă pentru a identifica bolile oculare într-o imagine frontală capturată printr-un selfie mobil. Aplicația mobilă BegIA se adresează atât comunității medicale, cât și potențialilor pacienți. Pe lângă faptul că permite diagnosticarea precoce a afecțiunilor oftalmologice, facilitează monitorizarea medicală de la distanță. Pacienții pot urmări eficacitatea și progresul planurilor lor de tratament prin intermediul imaginilor capturate cu aplicația, eliminând nevoia de călătorie extinsă și îngrijire medicală continuă costisitoare.