Cele mai frecvente probleme oftalmologice din lumea sportului

Prevenție și tratament

Atunci când faci sport, asigură-te că folosești tipul de protecție a ochilor potrivit pentru fiecare activitate.

Spre exemplu, ochelarii obișnuiți nu oferă o acoperire suficientă și, de fapt, pot crește riscul în unele cazuri, deoarece se sparg mai ușor decât ochelarii de protecție.  Acest lucru ar putea duce la leziuni permanente dacă tratamentul este aplicat cu întârziere.

 

Ce sporturi sunt cele mai periculoase, când vine vorba de leziuni oculare?

Unele sporturi sunt mai periculoase decât altele, în ceea ce privește riscul de leziuni oculare.

1. Baschet

Principala cauză a leziunilor oculare în cadrul activităților sportive, în Statele Unite este baschetul. El este urmat de baseball, softball, airsoft, racquetball și hochei. Pentru aceste activități ar trebui purtați ochelari de protecție cu lentile din policarbonat pentru a te proteja împotriva cioburilor de sticlă care ar putea rezulta în urma unui impact în timpul jocului sau al sesiunilor de antrenament, dacă ar fi folosiți ochelari de vedere.

2. Artele marțiale

Artele marțiale, alături de box și alte sporturi de contact, prezintă un risc extrem de ridicat de leziuni grave la ambii ochi. Nu există o protecție satisfăcătoare a ochilor în aceste sporturi, ceea ce îi expune pe jucători la riscul de orbire.

3. Sporturi care necesită măști de față sau scuturi faciale pentru protecția ochilor

La hochei, de exemplu, se poartă o cască cu mască de față din policarbonat sau scut. Măștile de față pentru hochei ar trebui să fie aprobate de Consiliul de certificare a echipamentelor de hochei sau de Asociația Canadiană de Standarde (CSA), pentru a se asigura o protecție ideală a ochilor.

Chiar dacă ești spectator, ai grijă de tine. Când vine vorba de sporturi care includ mingi, bâte, etc, există șanse să ajungă într-o direcție greșită.

3.8 milioane de americani suferă în fiecare an contuzii în activitățiile sportive, iar un test de screening rapid este util pentru a nu pune în pericol vederea unui atlet.