Cum impactează vacanțele, fericirea noastră?

Cum analizăm fericirea?

Mai mulți cercetători (de exemplu, Bimonte & Faralla, Hills & Argyle) susțin că fericirea este un construct multidimensional. Acest construct poate fi evaluat adoptând fie o măsură subiectivă (a cere oamenilor percepțiile lor asupra fericirii) sau obiectivă, folosind, indicatori psihologici și neurobiologici. Metodele subiective s-au dovedit a fi printre cele mai multe instrumente adecvate pentru măsurarea fericirii, prin efectuarea de comparații între țări sau grupuri și pentru înțelegerea factorilor determinanți ai fericirii.

Vacanțele au un mare potențial de a crește fericirea deoarece contribuie la relaxare, calitatea somnului, satisfacție în muncă, dispoziții și sentimente pozitive și, de asemenea, la îmbunătățirea abilităților de comunicare. Călătoriile au un impact puternic asupra fericirii tinerilor turiști.

 

În lucrare s-a folosit Oxford Happiness Inventory (OHI). Au fost efectuate analize de regresie multivariată pentru a analiza influența diverșilor factori asupra impactului turismului asupra fericirii. Rezultatele arată că turismul are un mare potențial de a îmbunătăți fericirea tinerilor turiști. Perspectiva pozitivă, bunăstarea și veselia sunt domeniile fericirii cel mai influențate de călătoriile turistice.

De asemenea, constatările arată că componența grupului de călătorie, tipul de destinații turistice, unele tipuri de întâlniri sociale și satisfacția generală față de călătorii au o influență semnificativă asupra impactului turismului asupra fericirii. 

 /

Un alt studiu realizat* în 2021 arată că 3 din 5 americani spun că vara e cel mai bun sezon pentru a te bucura de VIAȚĂ. Asta pentru că se bucură mai mult de lucrurile mici din viața lor. Își schimbă „lentila” cu care privesc viața și asta îi face să se bucure mai mult de ea, ceea ce se poate spune și despre noi.

Pare că vara este văzută ca anotimpul preferat al americanilor și acest lucru ar putea fi extrapolat și către noi.

Un lucru care mai poate contribui la bucurie, este mâncarea bună, iar înghețata este în top trei, după pizza și cartofi prăjiți. 

Ce alte lucruri au mai declarat respondenții în studiu ca fiind că le aduce plăcere:

1. Muzica (59%)

2. Mâncarea preferată (52%)

3. Filmele/serialele bune (50%)

4. Glumele bune (48%)

5. Somnul bun (49%)

6. Să faci pe cineva să zâmbească (48%)

7. Să primești vești bune (48%)

8. Să te ții de mână cu persoana iubită (42%)

9. O gură de aer curat (41%)

10. Mirosul/sunetul ploii (41%)

Referințe:

* Maria João Carneiro & Celeste Eusébio (2019): Factors influencing the impact
of tourism on happiness

*https://swnsdigital.com/us/2021/07/according-to-new-research-summer-is-the-best-time-to-enjoy-lifes-simple-pleasures/