Evaluarea riscului de cancer de sân

Modele de evaluare a riscului de cancer de sân

 

 

Estimările riscului de cancer de sân pentru femei variază substanțial în funcție de modelul de evaluare a riscului utilizat, iar femeile primesc probabil recomandări foarte diferite în funcție de modelul utilizat și de limita aplicată pentru a defini „risc ridicat”. Ratele actuale de incidență indică faptul că aproximativ una din opt femei născute astăzi în Statele Unite vor dezvolta cancer de sân la un moment dat în timpul vieții, riscul crescând odată cu vârsta.

 

Modelele de risc de cancer de sân sunt din ce în ce mai utilizate pentru a identifica femeile care ar beneficia de medicamente pentru a reduce riscul de cancer de sân, precum și de screening RMN suplimentar. Modele de risc ușor de utilizat sunt disponibile online și femeilor li se oferă adesea o estimare a riscului în rapoartele lor de mamografie de screening. O întrebare importantă este: Cât de precise sunt acele modele?

 

Un studiu recent a inclus peste 30.000 de femei s-a concentrat pe trei modele de evaluare a riscului utilizate în mod obișnuit: Instrumentul de evaluare a riscului de cancer de sân (BCRAT, numit și modelul Gail), Consorțiul de Supraveghere a Cancerului de Sân (BCSC) și Studiul Internațional de Intervenție a Sânului (IBIS, numit și Tyrer-Cuzick). model).Anchetatorii au descoperit că, atunci când au folosit un prag de ≥ 1,67%, mai mult de 21% dintre femei au fost clasificate ca fiind cu risc ridicat de a dezvolta cancer de sân în următorii 5 ani de către un model, dar cu risc mediu de către un alt model.Când se folosește un prag ≥ 3,0%, mai mult de 5% dintre femei au avut dezacorduri în ceea ce privește severitatea riscului între modele. Dacă au fost folosite toate cele trei modele, aproape jumătate dintre femei (46,6%) au fost clasificate ca fiind cu risc ridicat de cel puțin un model. Deoarece majoritatea femeilor nu vor fi diagnosticate cu cancer de sân în decurs de 5 ani, autorii spun că multe femei ar fi clasificate incorect ca fiind cu risc ridicat.

 

Toate cele trei modele analizate au avut o acuratețe similară la nivel de populație, dar în analizele a existat un dezacord marcat între cine a fost identificat  „cu risc ridicat” de către toate cele trei modele.Studiul are unele limitări. De exemplu, cohorta a fost extrasă de la femei înscrise într-un studiu de screening longitudinal. Și, deși autorii aveau date extinse despre factorii de risc pentru multe participante, lipseau : o parte din istoricul familial, precum și datele despre scorurile de risc poligenetic.

 

Autorii subliniază că sunt dezvoltate modele de risc mai noi care includ informații despre genele de susceptibilitate a cancerului de sân și variantele de susceptibilitate genetică, care pot îmbunătăți predictibilitatea. Între timp, mai multe studii recente sugerează că biomarkerii imagistici cantitativi și algoritmii de inteligență artificială ar putea, de asemenea, să suplimenteze sau să înlocuiască instrumentele actuale, subiective de evaluare a riscului clinic.