Femei vs. bărbați

Femei vs. bărbați

Femeile și bărbații sunt similari și diferiți în același timp, iar una dintre principalele diferențe este percepția asupra lucrurilor din jur.

Astăzi vorbim despre daltonism și de ce bărbații sunt mai predispuși să fie daltoniști. Daltonismul afectează peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume, iar statistic, 1 din 12 sunt bărbați care suferă de această afecțiune, vs. 1 din 200 care sunt femei.

Motivul principal este moștenirea genetică.

   1. Cromozomul X

Daltonismul este o afecțiune genetică care se leagă de cromozomii noștri X. Barbatii au un cromozom X si un cromozom Y, în timp ce femeile au doi cromozom X. Pentru a experimenta această afecțiune, mutația genetică e prezentă pe cromozomul X. Femeile având doi, ar trebui să fie prezentă pe ambii. Acest lucru îi face pe bărbați să moștenească mai ușor daltonismul.

   2. Moștenirea genetică

Această mutație genetică este transmisă de părinții noștri. Cu toate acestea, chiar dacă niciunul dintre părinții nu este daltonist, nu înseamnă că unul dintre copii nu poate fi daltonist. Femeile pot fi purtătoare ale genei fără a o exprima. Mama poate avea mutația prezentă doar pe un cromozom X și o poate transmite către bebeluș.

De exemplu, dacă bunicul din partea mamei e daltonist, asta înseamnă că acel cromozom X al lui are mutația și apoi a fost transmisă mamei. Deoarece mama a primit un alt cromozom X de la bunică, vederea ei nu va fi afectată; cu toate acestea, ea este încă purtătoare a cromozomului X cu mutația.