Melanomul Uveal

Melanomul Uveal

 

Melanomul uveal este un cancer ocular rar care debutează în melanocite, celulele producătoare de pigment care dau culoarea ochilor și care se găsesc și în partea din spate a ochiului în zona retiniană.

Constatările unui studiu internațional de cercetare care a implicat pacienți irlandezi și spanioli a dezvăluit un medicament candidat și un biomarker care ar putea fi utilizat pentru gestionarea melanomului uveal.

O opțiune actuală de tratament pentru ochi pentru pacienții cu melanom uveal implică îndepărtarea completă a ochiului, în timp ce alți pacienți primesc radioterapie direct pe ochi. În ciuda acestui tratament, tumora se va răspândi, va metastaza, de obicei la ficat, la 1 din 2 pacienti.

Mulți pacienți vor face această intervenție chirurgicală care le schimbă viața sau radioterapie locală, dar vor fi în continuare îngrijorați cu privire la riscul lor de boală metastatică. Există opțiuni limitate de tratament odată ce boala se răspândește la ficat cu o rată de supraviețuire la 2 ani de doar 8% .

Această cercetare s-a concentrat inițial pe molecule numite cisteinil leukotriene (CysLT) pentru a investiga potențialul lor ca biomarkeri și medicament – țintă pentru a trata această patologie .

Biomarkerii ajută la identificarea pacienților cu probabilitatea cea mai mare pentru a dezvolta melanom uveitic metastatic. CysLT sunt implicate în inflamație și sunt  cunoscute că joacă un rol în bolile alergice precum astmul. Recent, acestea au fost implicate într-o gamă largă de boli, inclusive boli ale sistemului nervos central și cancer.