Ni se schimbă culoarea ochilor de-a lungul anilor?

Culoarea ochilor este una dintre trăsăturile definitorii ale unui om.

Cu toate că ne gândim că aceasta rămâne aceeași pe parcursul vieții, acest lucru nu este adevărat. Aici nu vorbim despre momentele în care apare o infecție sau boală, ci mai degrabă cum se produc schimbări din cauza unor factori externi.

 

Dovezile sugerează că la copii se schimbă fără să depindă foarte mult de culoarea în sine. Un studiu condus de Cassie Ludwig, medic oftalmolog la Byers Eye Institute de la Universitatea Stanford, a urmărit 148 de bebeluși născuți la Spitalul de Copii Lucile Packard din California, înregistrându-și culoarea irisului la naștere. Aproape două treimi dintre bebeluși s-au născut cu ochi căprui și o cincime cu albaștri.

 

Doi ani mai târziu, Ludwig și colegii ei au descoperit că din cei 40 de bebeluși cu ochi albaștri din studiu, 11 aveau ochi căprui până la vârsta de doi ani, trei aveau alun și doi aveau verzi. Dintre cei 77 de nou-născuți cu ochi căprui, aproape toți (73) aveau încă ochi căprui la vârsta de doi ani. Se pare, așadar, că ochii albaștri sunt mult mai probabil să se schimbe decât ochii căprui în primele etape ale vieții noastre. Dar de ce?

 

Un indiciu constă în faptul că atunci când ochii bebelușilor și-au schimbat culoarea, ei au avut tendința să devină mai întunecați, nu mai deschisi. În studiul lui Ludwig, o treime din ochii bebelușilor și-au schimbat culoarea în primii doi ani, cea mai frecventă schimbare fiind ochii care devin mai închiși. Doar cinci dintre cei 148 de copii din studiu (3,4%) au avut ochi care s-au deschis cu vârsta. Tendința spre întunecare se poate datora acumulării unui pigment protector în iris.

 

O astfel de schimbare de culoare relativ comună și sănătoasă se limitează în principal la copilăria timpurie. Într-un alt studiu din SUA, care a urmărit peste 1.300 de gemeni de la copilărie până la vârsta adultă, culoarea ochilor a încetat să se mai schimbe de obicei până la vârsta de șase ani, deși în unele cazuri (10-20% dintre cei studiati), aceasta a continuat să se schimbe pe parcursul adolescenței și la maturitate. Printre gemenii non-identici, culoarea ochilor a avut mai multe șanse să difere mai târziu în viață decât printre gemenii identici.

culori

Acest lucru sugerează un element genetic al tendinței de a schimba culoarea ochilor, notează David Mackey, profesor de oftalmologie la Institutul Lions Eye de la Universitatea din Australia de Vest.

 

După ce a devenit curios despre fenomenul schimbării culorii ochilor, Mackey a descoperit că aceste două studii erau mai mult sau mai puțin toate cercetările care au fost făcute asupra schimbării culorii ochilor în copilărie. În mod anecdotic, el a descoperit că nu era neobișnuit ca părinții să se aștepte ca ochii bebelușilor lor să își schimbe culoarea.

 

Deși datele sunt limitate și au fost efectuate doar într-o singură țară, SUA, schimbările în culoarea ochilor par să fie cele mai frecvente în rândul persoanelor cu moștenire din Europa de Nord, din Insulele Pacificului sau de rasă mixtă.

 

„Principalul pigment al ochilor este melanina și modul în care melanina este distribuită vă oferă diferite culori ale ochilor”, spune el. „ Nivelurile mai ridicate de melanină pot avea o funcție benefică în lumina intensă a soarelui – ca și în piele, pigmentul oferă protecție împotriva daunelor solare.

În ceea ce privește motivul pentru care ochii unor copii exprimă mai multă melanină în timp, acesta rămâne un mister, spune Mackey.

„De fapt, nu știm ce influențează aceste schimbări de culoare”, spune Mackey, dar ar putea exista un factor de mediu în joc. „Aproape că poți spune că pentru orice există o interacțiune între genetică și mediu, chiar și pentru lucrurile pe care le considerăm total genetice sau total ecologice”, spune Mackey. „Dar ce factori de mediu l-ar putea influența? Nu avem cu adevărat acele date pentru populația generală”.

 

Articol preluat de pe BBC.