Țigările electronice și sarcina

Țigările electronice și sarcina

Fumatul este asociat cu o serie de rezultate adverse ale sarcinii, dar rolul nicotinei în aceste efecte nu este în prezent clar. Terapia de înlocuire a nicotinei (NRT), în principal sub formă de plasturi cu nicotină, este utilizată pe scară largă pentru a ajuta femeile însărcinate să renunțe la fumat.

Țigările electronice sunt un alt produs cu nicotină pe care unele fumătoare însărcinate îl folosesc ca ajutor pentru a renunța la fumat. Țigările electronice au o acoperire mai largă decât produsele tradiționale pentru lăsatul de fumat și, de asemenea, par mai eficiente pentru renunțarea la fumat. Spre deosebire de terapia de înlocuire a nicotinei, totuși, țigările electronice sunt un produs de consum, mai degrabă decât un medicament, iar datele privind siguranța lor în timpul sarcinii sunt și mai limitate.

Un studiu a constatat un număr mai mare de reflexe anormale la sugarii atât ai fumătorilor, cât și ai utilizatorilor de țigări electronice, comparativ cu nefumătorii. Acest lucru s-ar putea datora fumatului la începutul sarcinii, sau a unor factori genetici și familiali sau s-ar putea datora expunerii la nicotină. Două studii au raportat asocieri între utilizarea țigărilor electronice în sarcina târzie și nașterea prematură și greutatea mică la naștere, dar nu a fost clar dacă aceste asocieri se datorau fumatului anterior.

Este de așteptat ca studiile randomizate controlate să ofere cele mai bune dovezi cauzale ale siguranței medicamentelor, dar utilitatea lor în evaluarea siguranței produselor cu nicotină în timpul sarcinii este limitată. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea participanților continuă de obicei să fumeze; iar dintre cei care se lasă de fumat, doar unii folosesc produsele alocate, în timp ce unii folosesc produsele atribuite grupului de comparație. O alternativă este utilizarea datelor din astfel de studii pentru a compara participanții care au folosit sau nu produse cu nicotină în mod regulat în timpul sarcinii.

Efectul advers cheie al fumatului asupra sarcinii se referă la limitarea creșterii prenatale. În general, utilizarea produselor cu nicotină în sarcina ulterioară nu a fost asociată cu greutatea la naștere a sugarului, în timp ce la abstinenții, cei care foloseau produse cu nicotină aveau sugari cu o greutate la naștere mai mare decât fumătorii și nu diferă de sugarii abstinenților care nu consumau nicotină. Greutatea la naștere a sugarilor cu utilizatori duali nu diferă de cea a fumătorilor.

Utilizatorii de țigări electronice și utilizatorii de terapii pentru renunțare la fumat nu au avut nici o diferență în ceea ce privește siguranța, iar utilizarea acestor produse nu a fost asociată cu niciunul dintre evenimentele adverse monitorizate. Trebuie remarcat, totuși, că aceste constatări se referă doar la utilizarea nicotinei în etapele ulterioare ale sarcinii, deoarece toți participanții au fumat în primul trimestru.

Principalele ingrediente din aerosolul țigărilor electronice sunt propilenglicolul și glicerina, ambele având efecte antibacteriene și este posibil ca inhalarea lor regulată să reducă infecțiile bacteriene.

Fumătorii care renunță la fumat cu ajutorul EC au mai multe șanse să continue să-și folosească produsul decât este cazul medicamentelor autorizate pentru renunțarea la fumat.