Cum comunicăm un diagnostic?

Cum comunicăm un diagnostic?      

Începând de la o vârstă fragedă, suntem învățați să ne folosim cuvintele cu înțelepciune. Și pe măsură ce ne maturizăm, observăm cum formularea neadecvată poate avea un impact negativ asupra noastră și asupra altora. Cu toate acestea, în domeniul oftalmologiei, sunt folosiți mulți termeni care influențează negativ capacitatea medicilor de a comunica eficient cu colegii lor, precum și cu pacienții , ceea ce duce la o îngrijire mai puțin optimă. Este o problemă care necesită puțin timp pentru a reflecta.

Termenii de ochi uscat și sindrom de ochi uscat sunt exemple evidente ale acestei probleme. Pentru un neprofesionist, un medic care nu este oftalmolog sau chiar un oftalmolog care nu este specializat în bolile suprafeței oculare, acești termeni implică faptul că ochiul este uscat și nu are suficiente lacrimi. Cu toate acestea, un subgrup de specialiști ai suprafeței oculare au dezvoltat o definiție mult mai sofisticată și incluzivă pentru boala de ochi uscat: „o boală multifactorială a suprafeței oculare caracterizată printr-o pierdere a homeostaziei filmului lacrimal, însoțită de simptome oculare, în care lacrima. instabilitatea filmului lacrimal și hiperosmolaritatea, inflamația, deteriorarea suprafeței oculare și anomaliile neurosenzoriale joacă roluri etiologice.”

O problemă cu această definiție este că încorporează zeci de afecțiuni diferite care au cauze patologice diferite și terapii optime diferite în mod corespunzător. Patogeneza și tratamentele pentru deficitul lacrimal apos din sindromul Sjögren, cheratita neurotrofică asociată diabetului zaharat, rozaceea oculară și durerea neuropatică a suprafeței oculare sunt diferite, totuși toate se încadrează în definiția bolii ochiului uscat menționată mai sus și este de obicei discutat ca o singură entitate de diagnostic : ochi uscat. O modalitate de a merge mai departe este să ne reexaminăm cuvintele și să le creștem specificitatea, alegând terminologii care reflectă mai exact fenotipurile individuale ale bolilor de suprafață oculară.

Cu toate acestea, nu este important de luat în considerare doar denumirea unei boli. De asemenea, trebuie să fim atenți la modul în care descriem evoluția bolii. De exemplu, cuvântul rezistent este adesea folosit pentru a descrie un proces infecțios care nu răspunde clinic la tratament. Utilizarea acestui cuvânt îl determină adesea pe clinician să considere rezistența la medicamente drept cauza unui răspuns clinic slab, dar mulți factori pot contribui la rezistența clinică.

 

Medicii sunt încurajați să-și folosească cuvintele cu înțelepciune și să folosească cuvinte corecte pentru a identifica potențialii contributori la simptomele suprafeței oculare care pot include simptome locale (de exemplu, deficiență lacrimală apoasă, toxicitatea medicamentelor), perioculare (de exemplu, rozacee, lagoftalmie) și sistemice (de exemplu, boli autoimune, dezechilibru hormonal) procese care pot fi abordate ca parte a unui plan de tratament individualizat.