Homeostazia Oculară și Ecranele

Utilizarea Ecranelor și Vederea

 

 

Clipirile complete sunt importante pentru menținerea homeostaziei suprafeței oculare. Când apare o clipire completă, apunerea marginilor pleoapei inferioare și superioare răspândesc stratul lipidic al filmului lacrimal pe toată suprafața oculară. Clipirea incompletă reduce răspândirea meibumului pe suprafața oculară, contribuie la acumularea de acizi grași peste marginea liberă a pleoapelor și provoacă obstrucția orificiilor glandelor meibomiene cu scăderea ulterioară a calității secreției acestora.

Prin urmare, scopul prezentului studiu a fost de a determina dacă calitatea secreției de meibum este asociată cu simptome de disconfort ocular, ore de utilizare a terminalelor video, anomalii ale marginilor pleoapelor, hiperemie conjunctivală la o populație de studenți. A fost găsită o relație semnificativă între hiperemia conjunctivală nazală și temporală cu calitatea secreției de meibum. Participanții cu secreție de meibum mai groasă au prezentat valori mai mari de hiperemie conjunctivală, care s-ar putea datora unei funcții de evaporare ineficientă a meibului mai gros din cauza dificultății sale de a fi răspândit pe suprafața oculară.

 

Relația dintre zonele de absență a glandelor meibomiene, anomaliile marginii pleoapelor și calitatea secreției trebuie luată în considerare, deoarece clipirea incompletă ar putea acumula lipide peste marginea pleoapelor, ceea ce le poate modifica proprietățile chimice și poate obstrucționa orificiile de excreție a glandelor meibomiene. O secreție de meibum mai groasă este mai dificil de răspândit pe suprafața oculară și, prin urmare, nu poate atinge funcția sa anti-evaporativă, care este scopul principal al lipidelor secretate de glandele meibomiene. Utilizarea terminalelor video reduce rata clipirilor complete care poate influența calitatea secreției de meibum cu pierderea ulterioară a homeostaziei suprafeței oculare

Nu a fost găsită nicio relație directă între calitatea secreției de meibum și orele de utilizare a dispozitivelor. Participanții care petrec ore lungi folosind terminalele video au avut valori mai mari în OSDI, ceea ce poate fi explicat prin impactul acestora în clipirea completă, responsabil pentru răspândirea meibumului pe suprafața oculară pentru a evita evaporarea lacrimilor.

Pentru a susține ipoteza propusă cu privire la modul în care clipirea completă și utilizarea terminalelor video afectează marginea pleoapelor și glandele meibomiene, în cercetările viitoare ar trebui măsurați alți parametri precum rata de clipire, timpul de rupere a filmului lacrimal, indicele de protecție oculară și modelele de interferență ale stratului lipidic al filmului lacrimal.