Peste 6.000 de pași zilnic pot reduce riscul cardiovascular pentru adulții în vârstă

Mersul pe jos reduce riscul cardiovascular

       Mersul zilnic între 6.000 și 9.000 de pași este legat de un risc dramatic mai mic de boli cardiovasculare pentru adulții în vârstă. Acest lucru a fost publicat într-un studiu citat în Circulation Vol.147 , nr.2 din 10 Ianuarie 2023. Fiecare 1.000 de pași suplimentari făcuți zilnic, în special pentru persoanele care fac în prezent mai puțin de 3.000 de pași pe zi, marchează o reducere substanțială a riscului cardiovascular. Studiul a analizat date de la peste 20.000 de oameni din Statele Unite și din alte 42 de țări. Experții spun că nu este dificil să urmărești numărul zilnic de pași chiar și fără un dispozitiv de urmărire a activității fizice.

       În comparație cu persoanele care făceau 2.000 de pași pe zi, cercetătorii au descoperit că persoanele care mergeau între 6.000 și 9.000 de pași zilnic aveau un risc redus de boli cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord și accident vascular cerebral, cu 40% până la 50%. Studiul a constatat că pentru fiecare 1.000 de pași adăugați, a existat o reducere progresivă a riscului de boală cardiovasculară.

        Nu a existat o limită superioară la care să nu existe beneficii suplimentare în studiu. Fiecare creștere progresivă a fost asociată cu un risc mai scăzut de boli de inimă la adulții în vârstă.

Pentru adulții mai tineri, a fi activ fizic aduce beneficii multora dintre precursorii bolilor cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, obezitatea și diabetul de tip 2. Aceste afecțiuni sunt mai probabil să se dezvolte la adulții mai tineri și sunt importante pentru prevenirea timpurie a bolilor cardiovasculare. Pașii singuri nu ar trebui folosiți pentru a măsura cât de mult exercițiu este suficient .

 

În mod ideal, exercițiile ar trebui să fie intenționate și zilnice, cu o intensitate cel puțin moderată . Adulții mai tineri ar trebui, de asemenea, să se concentreze pe încorporarea exercițiilor neintenționate în activitatea lor zilnică, cum ar fi urcarea scărilor în loc de utilizarea liftului, mersul pe jos în loc de conducere autoturism și recreere mai activă din punct de vedere fizic.