Plasture ” inteligent “

Plasturele „inteligent” 

viitorul diagnosticului precoce de Alzheimer .

 

Un nou „plasture inteligent” compus din micro-ace care pot detecta markerii proinflamatori ( simulând lichidului interstițial al pielii ), poate ajuta la diagnosticarea precoce a tulburărilor neurodegenerative – cele mai cunoscute fiind Alzheimer și Parkinson. Dezvoltate inițial pentru a transfera medicamente și vaccinuri prin piele, într-o manieră minim invazivă, matricele de micro-ace au fost echipate cu senzori moleculari care, atunci când sunt plasați pe piele, detectează biomarkeri neuroinflamatori precum interleukina (IL)-6 în doar 6 minute.

 

Literatura sugerează că acești biomarkeri ai bolii neurodegenerative apar cu câțiva ani înainte ca pacienții să devină simptomatici, spune Sanjiv Sharma PhD,  lector în inginerie medicală la Swansea University din Wales, UK) . „Tulburările neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson sunt cauzate de pierderea progresivă a celulelor nervoase și a celulelor creierului, ceea ce duce la probleme de memorie și la pierderea capacității mentale. De aceea, diagnosticarea precoce este cheia”, explică Sharma.

 

Acesta a dezvoltat patch-ul împreună cu oamenii de știință de la Școala Politehnică din Porto din Portugalia. „Pielea este cel mai mare organ din organism – conține mai mult lichid interstițial decât volumul total de sânge”, a menționat Sharma. Detectarea precoce a bolilor neurodegenerative este crucială, deoarece odată ce simptomele apar, este posibil ca boala să fi progresat deja semnificativ, iar intervențiile posibile să nu mai aibă mare valoare. Următorul pas este reprezentat de  testarea dispozitivului pe oameni.