Pot medicamentele pentru diabet reduce riscul de boli degenerative ale ochilor asociate cu îmbătrânirea?
Utilizarea regulată a medicamentelor care ajută la scădea colesterolului și care pot controla diabetul de tip 2 pot reduce riscul apariției bolii degenerative oculare asociate cu îmbătrânirea, cunoscută sub numele de DMLV, arată o analiză a datelor comune a dovezilor disponibile, publicată online în British Journal of Ophthalmology.
Aceste medicamente comune sunt legate de o prevalență mai scăzută a DMLV (degenerescenta maculară legată de vârstă) în populațiile europene, arată rezultatele.
Numai în Europa, 67 de milioane de persoane suferă în prezent de această afecțiune, iar cazurile noi se preconizează că vor crește în următoarele câteva decenii pe măsură ce populația îmbătrânește.
Cercetările publicate anterior sugerează că medicamentele pentru scăderea colesterolului, controlul diabetului și reducerea inflamației pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta DMLV, dar aceste constatări au fost parțial contradictorii și se bazează pe un număr mic de participanți.
În încercarea de a ocoli aceste probleme, cercetătorii au reunit rezultatele a 14 studii pe populație și în spital, care au implicat 38.694 de persoane din Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Norvegia, Portugalia, Rusia și Marea Britanie. Studiile au făcut parte din European Eye Epidemiology (E3), o rețea de colaborare paneuropeană, al cărei scop principal este de a dezvolta și analiza seturi mari de date comune pentru a îmbunătăți înțelegerea bolilor oculare și a pierderii vederii.
Participanții aveau peste 50 de ani și luau cel puțin un tip de medicament pentru scăderea colesterolului. Prevalența DMLV a variat de la 12% la 64,5% în studiile incluse – 9332 de cazuri în total – în timp ce prevalența DMLV avansată a variat de la 0,5% la 35,5% – 951 de cazuri în total.
Analiza datelor cumulate a arătat că medicamentele pentru scăderea colesterolului sau controlul diabetului au fost asociate cu o prevalență mai mică a oricărui tip de DMLV (15% – 22%), după luarea în considerare a factorilor potențial influenți.
Cercetătorii evidențiază că este prima analiză mare de date grupate de acest fel. Cu toate acestea, ei susțin că sunt necesare date suplimentare pentru a confirma concluziile, care sunt limitate.