Puterea Terapiei prin Muzică

 

Muzica poate ajuta persoanele cu demență să-și recupereze anumite aspecte ale memoriei, să se simtă mai calme și să le stimuleze starea de spirit – iar dovezile în acest sens cresc în fiecare zi. Cu toate acestea, ce este muzica care are un efect atât de profund asupra creierului nostru? Și este acest efect de lungă durată? Fie că este lirică sau instrumentală, muzica este o combinație creativă de ritm, armonie și expresie a emoției având numeroase beneficii pentru sănătate. Muzica poate avea un efect relaxant înainte de situațiile stresante și poate ajuta sistemul nervos să se recupereze mai repede ajutând la reducerea durerii și a anxietății copiilor aflați în spital.

 

Cercetările au găsit dovezi ale impactului pozitiv al muzicii asupra sănătății cognitive : practicarea și ascultarea activă a muzicii poate ajuta la încetinirea declinului funcției cognitive la persoanele cu vârsta cuprinsă între 62 și 78 de ani. Cercetătorii au descoperit că implicarea în activități muzicale a crescut materia cenușie a creierului în unele zone, ceea ce a crescut neuroplasticitatea acestuia – capacitatea creierului de a se reconecta, ceea ce este crucial pentru învățare și pentru formarea amintirilor.

În ceea ce privește practicarea activă a muzicii, un studiu din 2023 a sugerat că antrenamentul muzical pe termen lung poate oferi potențiale beneficii funcționale creierului și poate ajuta la menținerea tinereții. Astfel de descoperiri fac din muzica un instrument potențial puternic în tratarea demenței, care se caracterizează printr-o serie de simptome care includ pierderea memoriei și dificultăți de gândire, limbaj și rezolvarea problemelor.

Un alt mod în care muzica poate ajuta sănătatea cognitivă este de a deveni un mediu pentru conexiune. Mai multe studii au arătat că izolarea socială și singurătatea pot accelera progresia demenței.
Cu toate acestea, oricât de mult sunetul și muzica au un impact asupra sănătății noastre, lipsa acestuia – tăcerea – este la fel, dacă nu mai de impact. Un studiu din 2020 a arătat că tăcerea poate fi relaxantă și terapeutică, reducând frecvența undelor cerebrale, în același timp scăzând tensiunea arterială.

 

Prea mult zgomot și sunete puternice afectează sănătatea cognitivă, iar expunerea cronică la sunete puternice, cum ar fi traficul intens, poate fi un factor de risc specific pentru demență.