“Step therapy” – o strategie eficientă pentru boala oculară diabetică?

Noi studii clinice de la DRCR Retina Network sugerează că o strategie în etape, în care pacienții cu edem macular diabetic încep cu un medicament mai puțin costisitor și trec la un medicament mai scump dacă nu prezintă îmbunătățiri, dă rezultate similare cu începerea cu medicament cu preț mai mare. Principala complicație a edemului macular diabetic, care provoacă pierderea vederii, este tratată în mod obișnuit cu medicamente anti-VEGF.

 

Studiul a fost realizat pentru a vedea cum o abordare de acest fel ar putea afecta îngrijirea pacientului.

 

Edemul macular diabetic este cauzat de modificări ale vaselor de sânge retiniene. Simptomele includ vedere încețoșată. Dacă nu este tratată, pierderea vederii poate deveni permanentă. Injecțiile pot fi o varianta atunci când boala este într-un stadiu avansat. 

 

Studiul a înrolat 270 de participanți cu edem macular diabetic, dintre care unii au primit tratamente la ambii ochi. La înscriere, toți au avut cea mai bună acuitate vizuală corectată între 20/50 și 20/320. Jumătate din ochii studiului au fost alocați unui produs de la început, iar jumătate au fost alocați să înceapă cu un altul. Pentru participanții care au avut nevoie de tratament pentru ambii ochi, fiecare ochi a început tratamentul cu un medicament diferit. Participanții au primit injecții la fiecare patru săptămâni, timp de 24 de săptămâni. 

 

După 24 de săptămâni, medicii ar putea reduce frecvența injecțiilor, după caz, pentru a menține acuitatea vizuală. Studiul a colectat informații despre structura retinei și acuitatea vizuală a participanților timp de doi ani.

 

După doi ani, ochii din ambele grupuri au avut rezultate similare privind acuitatea vizuală, îmbunătățindu-se în medie cu aproximativ trei linii pe o diagramă de ochi, în comparație cu începutul studiului. În primul grup, 70% dintre ochi au trecut la cel de-al doilea produs în timpul studiului.

 

Asta a arătat că pacienții au avut încă îmbunătățiri în acele săptămâni inițiale, chiar dacă nu au atins valorile de referință prestabilite.

 

S-a demonstrat aici o metodă de gestionare a unui tratament în etape, în care rezultatele sunt similare cu cel mai bun protocol de tratament existent. 

 

Articol adaptat de pe medicalexpress.com.