Vești bune pentru cei cărora le plac jocurile

Puzzle-urile, Cărțile și Șahul pot ajuta la Reducerea Riscului de Demență

 

Investigatorii studiului publicat in JAMA Network Open au descoperit că participanții care s-au angajat în activități care le-au solicitat creierul, cum ar fi jocuri, cărți, șah, puzzle-uri sau cuvinte încrucișate, au avut cu 9 până la 11% mai puține șanse de a dezvolta demență decât colegii lor neimplicați în astfel de activități . Aceste descoperiri evidențiază tipurile de activități care pot fi cele mai benefice pentru a menține sănătatea cognitivă odată cu îmbătrânirea. Rezultatele pot ajuta persoanele în vârstă și profesioniștii în îngrijirea persoanelor în vârstă să planifice abordări mai direcționate pentru reducerea riscului de demență .

 

Activitățile constatate că sunt cel mai puternic asociate cu demența sunt cele care necesită, în general, o stimulare cognitivă mai mare, inclusiv învățarea și procesarea de noi informații, gândirea critică și raționamentul logic – activități care pot ajuta la menținerea și construirea de rețele și conexiuni în creier și funcționarea cognitivă în general. La rândul lor, ele permit utilizarea mecanismelor compensatorii și ajută la întârzierea apariției simptomelor de demență .

 

 

Rezultatele nu au exclus faptul că cei atrași în mod natural de tipurile de activități de petrecere a timpului liber legate de sănătatea cognitivă au avut și trăsături specifice de personalitate care au fost altfel benefice sau, în general, ar fi putut avea comportamente de sănătate mai bune . Izolarea socială, lipsa conexiunilor umane sau a sprijinului, a fost legată de demență în studiile anterioare. Cercetările sugerează că izolarea socială crește semnificativ riscul de deces prematur din toate cauzele al unei persoane   și este asociată cu un risc crescut de demență cu aproximativ 50%.

 

 

 

Rezerva cognitivă este capacitatea creierului de a fi agil, de a rezolva probleme, de a face față provocărilor și de a rezista rănilor cauzate de traume, accident vascular cerebral sau îmbătrânire. Cum o persoană obține sau îmbunătățește „reziliența creierului” nu este complet clar. Se pare că este o combinație a creierului cu care ne-am născut și a modului în care îl folosim sau nu îl folosim .